Monique van Steen

  • Afbeeldingen
  • Biografie
  • Exposities

Woonplaats: Barcelona

Naam: Monique van Steen

Monique van Steen is een geboren en getogen Brabantse, die tijdens een studenten uitwisseling in Valencia verliefd geworden is op Spanje. Na het uitproberen van een aantal woonplekken, o.a. Ibiza, heeft ze zich uiteindelijk gevestigd in de multiculturele stad Barcelona. Die verandering van woonplek en de invloed van het mediterrane licht is goed terug te zien in haar werk. Monique uit zich vooral in het kleurrijke en onderzoekt graag in haar werk hoever ze daarin kan gaan.

“ik verbaas me erover in hoeverre we gewoon zijn vervreemding te zien, en dat we alsnog een gezicht van een persoon herkennen, alsof die persoon “echt” zou kunnen zijn”.


Wonend in een Zuid-Europees land beleeft ze dat de nadruk op het uiterlijk, vooral voor de vrouw, veel aanweziger is dan in de noordelijke landen. Ze baseert haar schilderijen op wat aangenomen wordt niet alleen “echt” te zijn, maar wat ook de geldende maatstaf is voor hedendaagse esthetiek; de foto’s uit de modebladen. Vooral de close-up foto’s voor make-up reclames (in vaktermen “beauties”) zijn voor haar vaak directe inspiratie. Actief geweest als professioneel model, weet Monique dat achter de coulissen het beeld dat naar buiten geschapen wordt als zijnde de perfecte vrouw, een geheel vertekend en dus onbereikbaar beeld is. Zich visueel afvragend hoever de limieten liggen “photoshopt” ze met haar penselen ogen die nog net even wat groter zijn, met nóg vollere wimpers en lippen die nog sensueler naar ons toekomen. De dripping, die ze als laatste over haar schilderijen laat druppen, reflecteren de dualiteit, de aantrekking die ze zelf voelt als vrouw, om maar zo mooi en verleidelijk te mogen zijn als de gezichten uit de reclames en de wetenschap dat dit een onbereikbaar doel is.